POTET SØTPOTET KG
Varenr.: 4409 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Søtpoteten er ikke i slekt med poteten og smaken er søtere og minner litt om gulrot. Bruk den alene eller sammen med andre rotgrønnsaker. Søtpotet kan stekes i skiver, kokes, wokkes, bakes og friteres.
Navnet til tross er søtpoteten ikke i slekt med potet, og smaken er en ganske annen. Den erstatter ikke vanlige poteter, men kan gjerne stekes sammen med andre grønnsaker. Konsistensen blir fløyelsmyk og nærmest kremet etter varmebehandling, og det kan lønne seg å bruke rikelig med sitronsaft for å dempe sødmen noe, og hente frem de naturlige aromaene.
Opprinnelsesland Egypt
-
Kvalitet
Søtpotet er ikke i slekt med poteter til tross for navnet. Potetene skal være faste og fine uten tegn til flekker. Fruktkjøttet er enten oransje eller hvitt.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Søtpoteter oppbevares best ved 12-16 ºC. De er svært ømfintlige for kald lagring.
-
Smak
Både farge og smak minner om gulrot, og etter varmebehandling er sødmen fremtredende.
-
Helseeffekt
Søtpoteten er enda mer antioksidantrik enn gulroten, og kan ofte erstatte gulrot i måltidet. Stivelsen i søøtpoteten omdannes raskt til enkle karbohydrater (glukose) i fordøyelsen og fraktes til alle cellene i kroppen. Her brukes det som energi direkte, eller det kan fylle opp karbohydratlagrene vi bruker av under fysisk aktivitet. Kostfiber er viktig for fordøyelsen, men det er også av betydning for immunforsvaret. Kostfiber kan regulere kolesterolnivået ved å binde til seg kolesterol og frakte det ut av tarmen. Betakaroten er en kraftig antioksidant som har mange cellebeskyttende oppgaver i kroppen. I tillegg omdannes det til aktivt vitamin A og inngår dermed i synsprosessen og i normal celledeling. Vitamin A er også viktig for huden, og betakaroten kan farge huden din nydelig solgyllen - uten at det er skadelig.
-
Bruksområde
Søtpotet brukes både som grønnsak og potet. Den kan kokes, stekes, friteres og brukes til mos. Den brukes til kjøtt og fisk og spesielt til kalkun.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 339 kJ
- Energi kcal
- 80 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 16,8 g
- Énumettet fett
- 4,2 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 1,6 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,011 µg
- Kobber (Cu)
- 0,15 mg
- Stivelse
- 12,7 g
- Betakaroten
- 6,608 µg
- Kalsium (Ca)
- 30 mg
- Jern (Fe)
- 0,6 mg
- Jod
- 0,002 µg
- Kalium (K)
- 337 mg
- Magnesium (Mg)
- 25 mg
- Natrium (Na)
- 0,55 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 47 mg
- Vitamin A
- 551 RAE
- Vitamin B6
- 0,0021 mg
- Vitamin C
- 2 mg
- Vitamin E
- 0,3 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,3 mg
- Riboflavin
- 0,06 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin