URTE TIMIAN STOR
Varenr.: 5001 53
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Timian er en dekorativ urt med masse små, nesten runde, dypgrønne blader. Den har en kraftig og karakteristisk smak og kan minne om oregano. Bruk rikelig! Gjerne en halv plante til en rett.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Bladene er små og grønne. Stilkene er grønne på unge planter, men blir lysebrune på eldre planter.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Timian trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi.T Den tenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Smaken er meget aromatisk.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Kostfiber er føde for de helsebringende bakteriene i tarmen, og når de får kostfiber, vokser de og tar plassen til mer uheldige bakterieslag. Kostfiber kan forhindre forstoppelse, og det kan binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Betakaroten omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vår og styrker kroppen mot infeksjoner, sørger for at celledelingen går normalt og vi får et godt mørkesyn. Vitamin C kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Jern inngår i hemoglobinet i de røde blodcellene våre og frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Kalsium er det viktigste mineralet i skjelettet vårt, og vi trenger tilførsel daglig for å bevare skjelettstyrken. Kalsiumet spiller også inn for normal muskelfunksjon.
-
Bruksområde
Timian er allsidig og passer til både kjøtt og fisk, i grønnsaksretter og til poteter, samt til retter med tomater. Timian smaker godt i ertesuppe og til svinekjøtt.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 446 kJ
- Energi kcal
- 107 kcal
- Fett
- 1,7 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,5 g
- Karbohydrater
- 10,5 g
- Kostfiber
- 14 g
- Protein
- 5,6 g
- Folat
- 0,045 µg
- Kobber (Cu)
- 0,56 mg
- Betakaroten
- 2,851 µg
- Kalsium (Ca)
- 405 mg
- Flerumettet fett
- 0,5 g
- Jern (Fe)
- 17,5 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 609 mg
- Magnesium (Mg)
- 160 mg
- Natrium (Na)
- 0,09 mg
- Niacin
- 1,8 mg
- Fosfor (P)
- 106 mg
- Vitamin A
- 238 RAE
- Vitamin B6
- 0,0035 mg
- Vitamin C
- 160 mg
- Sink (Zn)
- 1,8 mg
- Omega3
- 0,45 g
- Omega6
- 0,09 g
- Riboflavin
- 0,47 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin