URTE OREGANO STOR
Varenr.: 5001 61
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Oregano er anvendelig og populær i hele verden. Bladene brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig, mild men markant og gir pizza, pastaretter og tomatsauser en herlig duft og smak.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Oregano har grønne, små, tettvoksende blad. Den skal ikke ha tegn til gulskjær. Det finnes mange forskjellige arter. Bergmynte vokser vilt i Norge og er en av artene. Bergmynte er flerårig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Oregano trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Oregano har en aromatisk og god smak.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter fettet i cellene våre mot skader. Vitamin E forhindrer dermed for tidlig aldring og kan beskytte mot hjertesykdom. Tymol har en viss antiseptisk effekt, noe som forklarer hvorfor oreganoplanten har vært ansett som medisinplante.
-
Bruksområde
Oregano brukes som krydder i salater, salsa, sauser, tomatretter, pizza, kjøtt og i desserter med melk. Den går også godt sammen med ost.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 1018 kJ
- Energi kcal
- 246 kcal
- Fett
- 4,3 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 1,6 g
- Karbohydrater
- 21,6 g
- Énumettet fett
- 4,1 g
- Kostfiber
- 43 g
- Protein
- 9 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,237 µg
- Kobber (Cu)
- 0,63 mg
- Stivelse
- 17,5 g
- Betakaroten
- 1,007 µg
- Kalsium (Ca)
- 1597 mg
- Flerumettet fett
- 1,4 g
- Jern (Fe)
- 36,8 mg
- Jod
- 0,006 µg
- Kalium (K)
- 1260 mg
- Magnesium (Mg)
- 270 mg
- Natrium (Na)
- 0,25 mg
- Niacin
- 4,6 mg
- Fosfor (P)
- 148 mg
- Vitamin A
- 84 RAE
- Vitamin B6
- 0,0104 mg
- Vitamin C
- 2 mg
- Vitamin E
- 18,3 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 2,7 mg
- Omega3
- 0,62 g
- Omega6
- 0,75 g
- Riboflavin
- 0,53 mg
- Selen (Se)
- 0,005 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin