URTE MYNTE STOR
Varenr.: 5001 73
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Vi bruker ofte mynte i desserter. Men mynte passer også godt sammen med kylling, svine- og kalvekjøtt. Den er utmerket til lam, enten i marinade eller i sausen. Mynte er ogsså nydelig i en smoothie!
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Det finnes mange forskjellige arter. Bladene er litt dunete og vanligvis ganske spisse.
-
Kilde
Food data Central
-
Lagring
Mynte trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Smaken på de forskjellige artene varierer noe, men de har alle en svak eller sterk myntesmak.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Kostfiber er føde for de helsebringende bakteriene i tarmen, og når de får kostfiber, vokser de og tar plassen til mer uheldige bakterieslag. Kostfiber kan forhindre forstoppelse, og det kan binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Betakaroten omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vår og styrker kroppen mot infeksjoner, sørger for at celledelingen går normalt og vi får et godt mørkesyn. Vitamin C kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre.
-
Bruksområde
Frisk mynte brukes sammen med fisk, kylling, kjøtt og i desserter og som pynt på desserttallerkener.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 293 kJ
- Energi kcal
- 70 kcal
- Fett
- 0,9 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,2 g
- Karbohydrater
- 14,6 g
- Protein
- 3,8 g
- Kobber (Cu)
- 0,0003 mg
- Kalsium (Ca)
- 0,243 mg
- Jern (Fe)
- 0,0051 mg
- Kalium (K)
- 0,569 mg
- Magnesium (Mg)
- 0,08 mg
- Niacin
- 0,0017 mg
- Fosfor (P)
- 0,073 mg
- Vitamin A
- 0,212 RAE
- Vitamin B1 (tiamin)
- 0,001 mg
- Vitamin B2 (riboflavin)
- 0,003 mg
- Vitamin C
- 0,0318 mg
- Sink (Zn)
- 0,0011 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin