URTE BASILIKUM STOR
Varenr.: 5001 67
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Basilikum og tomat er en perfekt kombinasjon, og uunnværlig i tomatsalat. Basilikumbladene brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig og mild og gir maten en herlig duft og smak.
Det finnes flere typer basilikum, og det er den grønne som er vanligst å få tak i. Denne urten har mange bruksområder, så slå deg løs og smak deg frem til din favoritt. Du kan prøve deg frem til fiske- og eggretter, salater og pastaretter, eller bruke den finstrimlet over en frisk fruktsalat.
Opprinnelsesland Norge
-
Kvalitet
Bladene er store og lett bøyde. Det finnes mange forskjellige arter, mest grønne, men også med mørke, rødlilla blader. Basilikum er ettårig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Baslikikum krever varme og mye lys. De må ikke oppbevares kaldere enn 10 ºC og tåler heller ikke trekk. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Basilikum trenger mye vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.
-
Smak
Smaken er karakteristisk søtaktig og mild.
-
Helseeffekt
Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Når det gjelder basilikum, tyder ny forskning på at den har kreftbekjempende egenskaper. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Vitamin K er avgjørende for at blodet vårt skal levre seg normalt ved blødninger, men det har også vist seg å være nødvendig for å sikre en normal beindannelse, og kan være en innfallsvinkel i kampen mot beinskjørhet. Betakaroten omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vår og utfører der de samme oppgavene som vanlig vitamin A. Vitamin A styrker kroppen mot infeksjoner, celledelingen går normalt og vi får et godt mørkesyn. Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Magnesium er et viktig mineral i skjelettet vårt, men det sørger også for at musklene slapper av når de skal. Magnesiumrike matvarer er fint dersom man har leggkramper.
-
Bruksområde
Basilikum passer både i varm og kald mat, i marinader, dressinger, sauser, supper og pesto. Naturell kan den has påulike matretter, tapas og smørbrød. Basilikum blir mye brukt sammen med tomater.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 97 kJ
- Energi kcal
- 23 kcal
- Fett
- 0,6 g
- Karbohydrater
- 0,4 g
- Énumettet fett
- 0,4 g
- Kostfiber
- 2 g
- Protein
- 3,2 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 0,39 mg
- Betakaroten
- 3,142 µg
- Kalsium (Ca)
- 177 mg
- Flerumettet fett
- 0,4 g
- Jern (Fe)
- 3,2 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 295 mg
- Magnesium (Mg)
- 64 mg
- Natrium (Na)
- 0,04 mg
- Niacin
- 0,9 mg
- Fosfor (P)
- 56 mg
- Vitamin A
- 262 RAE
- Vitamin B6
- 0,0016 mg
- Vitamin C
- 18 mg
- Vitamin E
- 0,8 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,8 mg
- Omega3
- 0,32 g
- Omega6
- 0,07 g
- Riboflavin
- 0,08 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin