JORDSKOKK
Varenr.: 4218 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Ikke la deg lure av jordskokkens beskjedne utseende! Med en smak som er litt søtlig og mild, er dette absolutt roten til mye godt - for eksempel bakt eller som puré.
Jordskokken fortjener å oppdages på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av nykommeren. De inneholder ikke stivelse, men har ellers mange av de samme bruksområdene som poteten. Bytt til jordskokk ved neste middag, og nyt den søtlige, nøtteaktige aromaen.
Opprinnelsesland Danmark
-
Kvalitet
Jordskokk har to skall. Det ytre er tynt og gråbrunt, det indre tykkere og hardere. Fasongen er alltid knudret. Jordskokk skal være fast uten bløte flekker.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Jordskokk oppbevares mørkt og kjølig ved 0-4 ºC. Kjøleskap er velegnet. Dersom jordskokken blir litt myk, blir den fast igjen ved å legge den i kaldt vann.
-
Smak
Smaken er nøtteaktig, delikat, søt og melen.
-
Helseeffekt
Jordskokk inneholder inulin som er en lang kjede av fruktose. Inulin er et løselig fiber med en noe søtlig smak som både er nyttig for helsen og tarmene. Inulin er mat for de gode tarmbakteriene, de såkalte bifidobakteriene. Slik bakterieføde kaller vi prebiotika og det betyr at inulin kan stimulere veksten av helsebringende tykktarmsbakterier. I tillegg til å kunne virke gunstig på fordøyelsen, er inulin med på å regulere blodsukkeret vårt. Derfor kan både diabetikere og andre som har problemer med svingende blodsukker spise jordskokk med god samvittighet.
-
Bruksområde
Jordskokk kan i mange tilfeller erstatte potet. Den er velegnet til fritering, mos og baking.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 274 kJ
- Energi kcal
- 65 kcal
- Fett
- 0,6 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 11,5 g
- Énumettet fett
- 3,2 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 2,1 g
- Folat
- 0,036 µg
- Kobber (Cu)
- 0,12 mg
- Stivelse
- 8,3 g
- Betakaroten
- 0,009 µg
- Kalsium (Ca)
- 28 mg
- Flerumettet fett
- 0,3 g
- Jern (Fe)
- 0,6 mg
- Kalium (K)
- 561 mg
- Magnesium (Mg)
- 16 mg
- Natrium (Na)
- 0,03 mg
- Niacin
- 1,5 mg
- Fosfor (P)
- 72 mg
- Vitamin A
- 1 RAE
- Vitamin B6
- 0,0009 mg
- Vitamin C
- 6 mg
- Vitamin E
- 0,2 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,1 mg
- Omega3
- 0,07 g
- Omega6
- 0,18 g
- Riboflavin
- 0,06 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin