KIWI STK
Varenr.: 1909 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Kiwi har blitt et vanlig innslag på frokostbordet, og dermed en viktig kilde til vitamin C. Spis den naturell, gjerne delt i to. Bruk skje. Den egner seg også godt i fruktsalater, smoothies og juice.
Kiwi er botanisk sett et bær og stammer fra Kina, men i dag forbinder mange den med New Zealand. Det finnes to varianter av frukten – grønn og gul. Den gule kiwien er en videreutvikling fra den grønne, og har en søtere smak og et tynnere skall uten den lodne pelsen.
Opprinnelsesland New Zealand
-
Kvalitet
Det finnes både grønn og gul kiwi. Den grønne har grønt fruktkjøtt med sorte frø, mens den gule har gult fruktkjøtt med sorte frø. Begge har brunt, tynt skall. Kiwi er moden når den gir etter for håndtrykk.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Umoden kiwi har meget lang holdbarhet. I kjøleskap kan vi oppbevare den i ukevis, mens moden frukt bare holder seg i noen dager. På fruktfatet blir den overmoden etter et par dager pga. etylengass som annen frukt utskiller, spesielt eple. (Etylen er en ufarlig modningsgass).
-
Smak
Smaken er frisk og sursøt.
-
Helseeffekt
Kiwi er en antioksidantrik frukt. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Litt kiwi sammen med grovbrød øker opptaket av jernet. Vitamin C fornyer vitamin E og er vesentlig for et sterkt immunforsvar. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Kostfiber sørger for en sunn tarm og forebygger forstoppelse. Noen opplever prikking og kløe i munnen når de spiser kiwi. Dette skyldes enzymet actinidin som noen kan være følsomme for og andre allergiske mot. Actinidin bryter ned protein og kan mørne kjøtt.
-
Bruksområde
Kiwi, både gul og grønn variant, spiser vi naturell eller har i salater, til ost og til stekt kjøtt.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 210 kJ
- Energi kcal
- 50 kcal
- Fett
- 0,9 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 8,3 g
- Énumettet fett
- 8,3 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 0,8 g
- Folat
- 0,033 µg
- Kobber (Cu)
- 0,17 mg
- Betakaroten
- 0,039 µg
- Kalsium (Ca)
- 33 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,2 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 289 mg
- Magnesium (Mg)
- 13 mg
- Natrium (Na)
- 0,01 mg
- Niacin
- 0,3 mg
- Fosfor (P)
- 33 mg
- Vitamin A
- 3 RAE
- Vitamin B6
- 0,0009 mg
- Vitamin C
- 71 mg
- Vitamin E
- 2,2 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,1 mg
- Omega3
- 0,4 g
- Omega6
- 0,12 g
Ingredienser
Kiwi)
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin