BANAN DOLE
Varenr.: 1301 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Bananen er et smakfullt, sunt og mettende mellommåltid. Du får en rask tilførsel av energi. Derfor er den en selvfølge til treningen eller når du bare er litt sulten. Prøv banan som pålegg og i kaker også!
Bananene du kjøper i Norge er Cavendish-bananer som er smaksrike, søte og myke i kjøttet. Denne sorten er best naturell, fordi banankjøttet i liten grad tåler varmebehandling. Men visste du at det også finnes kokebananer? Disse minner i bruk og smak om poteten og brukes varme.
Opprinnelsesland Costa Rica
-
Kvalitet
Bananene vi kjøper i butikkene er oftest ikke helt modne. Det er de når de først når de de er helt gule med brune prikker. Stivelsden i bananene er da blitt gjort om til sukker. De brune prikkene kaller vi sukkerprikker.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen for bananer er 14-16 ºC. De får kuldeskade ved temperaturer under 10 ºC og er også ømfintlige for trekk. Bananer oppbevares aldri i kjøleskap. Da blir de grå og taper smak.
-
Smak
Smaken er fyldig og søt. Modne bananer er de søteste.
-
Helseeffekt
I en studie fant man at de som spiste en banan daglig, hadde bedre beskyttelse mot hjertesykdom enn de som ikke spiste en banan daglig. Dette skyldes kaliuminnholdet, som er med på å sikre en god hjertehelse. Banan er også super mat etter trening, eller underveis, dersom du holder på lenge. Velg da de godt modne variantene som gir deg rask sukkertilførsel. Alle bananer inneholder B6, et av vitaminene som er viktig for å omdanne proteiner, fett og karbohydrater fra maten til energi til cellene våre.
-
Bruksområde
Banan spiser vi for det meste naturell. Den er også fin til barnemat, som pålegg, i kaker, som dessert, grillet, i smoothie og i fruktsalater.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 355 kJ
- Energi kcal
- 84 kcal
- Fett
- 0,3 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 18,3 g
- Énumettet fett
- 13,9 g
- Kostfiber
- 1 g
- Protein
- 1,2 g
- Folat
- 0,014 µg
- Kobber (Cu)
- 0,1 mg
- Stivelse
- 4,4 g
- Betakaroten
- 0,026 µg
- Kalsium (Ca)
- 6 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,3 mg
- Jod
- 0,003 µg
- Kalium (K)
- 330 mg
- Magnesium (Mg)
- 27 mg
- Niacin
- 0,7 mg
- Fosfor (P)
- 23 mg
- Vitamin A
- 2 RAE
- Vitamin B6
- 0,0031 mg
- Vitamin C
- 9 mg
- Vitamin E
- 0,2 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,2 mg
- Omega3
- 0,03 g
- Omega6
- 0,05 g
- Riboflavin
- 0,04 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin